Grib om nælden, nedlæg dit tabu, og skam dig ikke i skjul

Du skal bare være dig selv! Det siger vi ofte til hinanden. Men nogle gange er vi nødt til at flytte både på vores forståelse af, hvem vi er, hvem vi ønsker at være – og hvordan andre mon oplever os.

Det betyder ikke, vi skal være slave af omgivelserne. Du skal ikke altid tilpasse dig. Du skal ikke altid være ‘ligesom de andre’. Men når dine handlinger får negative konsekvenser for dig selv, for dem du elsker, og for andre mennesker omkring dig, så kunne det godt være, du gad klatre et par hegn for at ændre på sagerne.

Da jeg var barn lærte jeg, at alkohol og vold var løsningen på mange problemer. Min mor drak, og det gjorde hun, fordi hun ikke magtede at være i denne verden. Hun var angst for sig selv og andre mennesker, og der er ikke noget så godt som alkohol til at dulme den form for angst. Desværre er det bare sådan, at alkohol også påvirker en hel masse andre ting i kroppen og i sindet, og derfor er det en strategi med store negative konsekvenser for alle parter.

Senere, da jeg blev teenager og ung voksen, gjorde jeg mig den ærgerlige erfaring, at jeg havde udviklet mange af de samme strategier til overlevelse, som min mor, men én ting gjorde jeg anderledes, og det var IKKE at tabuisere problemet, og ikke at skamme mig over at have overtaget arven. Derfor valgte jeg at tale åbent om både dét, jeg kom fra, og dét, jeg nu selv stod i. I dag er jeg helt sikker på, at min udfordring af tabuet betød, at jeg lykkedes med mine forandringsprocesser. At forsøge at gemme sig bag facader eller fortielser hjælper aldrig. I stedet tager man sig selv og sine omgivelser som gidsler – for problemet ER der jo, og alle ved det.

Læs mere her, om den betydning, vores omgivelser har for vores evne til at handle og agere i livet.